Internationalisering op SHT

De SHT is een ondernemende entiteit die continu een sterke voeling houdt met het lokale, nationale en internationale bedrijfsleven. Grote bedrijven als Philips, Janssen Pharmaceutica, Astra Sweets, Van Rooijen Logistiek en Sita fungeren voor onze school al jaren als stagebedrijf. Met die firma's onderhouden we dan ook goede contacten.

Alle leerlingen van het 6e jaar tso (Boekhouden-Informatica, Handel, Informaticabeheer, Lichamelijke Opvoeding en Sport, Toerisme) lopen in de maand juni een blokstage van drie weken. Die verloopt meestal in een regionaal bedrijf en sluit aan bij de studierichting van de leerling in kwestie.

Via buitenlandse stages willen wij een aantal leerlingen ook de mogelijkheid bieden om internationale ervaring op te doen. Op dat vlak is de school niet aan haar proefstuk toe.

Zo organiseerden we met behulp van het Leonardo-project 6 jaar lang uitwisselingen met een school in Zweden (Vasteras). De leerlingen verbleven er in gastgezinnen en liepen een stage binnen richtinggerelateerde bedrijven of instellingen. Vervolgens kwamen ook Zweedse jongeren naar ons toe om in de regio een bedrijfsstage te lopen.

Ook onze leerlingen van 6 Toerisme lopen al verschillende jaren een buitenlandse hotelstage. Zij draaiden mee in hotels in Llored de Mar, Fuerteventura en Santa Suzanna. Daar gebruikten zij verschillende talen aan de receptie, dienden zij op in het restaurant, assisteerden zij bij de animatie enzovoort.

Tot slot nam in april 2016 onze beste minionderneming van 6 tso en 7 bso (met 5 leerlingen en 2 leercoaches) deel aan 'The International Student Company Festival' en hun leercoaches aan 'The International Teachers Conference' in Riga. Dat is een event van JA Europe. JA Europe is de overkoepelende organisatie waarbinnen het ICEE-onderzoeksproject kadert. Alle leerlingen, ouders en leerkrachten van 6 tso en 7 bso zijn actief werkzaam in het ICEE-onderzoeksproject, dat mede wordt gefinancierd door Erasmus+. Daarnaast stond in september 2016 'The European Entrepreneurship Education Network Roundtable' in Riga op het programma voor leercoaches. Ook daar was onze school betrokken partij. Vorig schooljaar nam onze beste minionderneming (leerlingen + leercoaches) in februari deel aan 'The Estonian Student Trade Fair 2017' in Tallinn.

Dit schooljaar lopen 20 leerlingen 6 tso drie weken stage in Londen. Die stage is gepland in de maand juni. Tijdens de eerste week krijgen de leerlingen een intensieve taalcursus Engels voorgeschoteld en doen ze de voornaamste toeristische trekpleisters aan. Week twee en drie scherpen ze hun competenties aan op een richtinggerelateerd Londens bedrijf. Drie weken lang verblijven de stagiaires in een Engels gastgezin waar ze hun sociale vaardigheden zullen verbeteren.

Voor volgend schooljaar diende de SHT inmiddels een Erasmus+-dossier in om met leerlingen 7 bso enkele weken naar Rijsel te gaan. Hopelijk krijgt de school deze EU-subsidies toebedeeld zodat ook onze oudste bso-leerlingen de internationale toer op kunnen gaan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.